Onderzoek naar voedingspatroon Surinamers

De Ware Tijd
17/11/2005

Onderzoek naar voedingspatroon Surinamers

Paramaribo – De Sarah Moszkowicz Stichting in oprichting,is momenteel voorbereidingen aan het treffen om een grondig onderzoek te doen naar het voedingspatroon van Surinamers. In dat kader vertoeft in Suriname de Europese Voedingsexpert Ruth Moszkowicz om na te gaan op welke wijze dit wetenschappelijk onderzoek verricht moet worden. Volgens de voedingsdeskundigen ligt het in de bedoeling om de verzamelde gegevens te vergelijken met een soortgelijke onderzoek in Nederland om dan tot bepaalde bevindingen te komen.

 

De stichting wil in Suriname een kliniek opzetten waar personen met zwaarlijvigheidsklachten en Diabetes,onderzoek kunnen laten verrichten naar hun gezondheids situatie. Moszkowicz wil ook een Surinaams product ontwikkelen dat zwaarlijvigheid kan voorkomen of tegen gaan. De stichting zal een samenwerking aangaan met de Constantin Foundation, met het doel verdere professionalisering van de bestaande afslanktherapiën. Afgelopen week heeft Moszkowicz van gedachten gewisseld met leden van het artsenteam van de Constantin Foundation. Aan de orde is meer geweest op welke wijze er informatie en kennis uitgewisseld kan worden.

 

Moszkowicz heeft als voedingsdeskundige en praktische psycholoog ruime ervaring op het gebied van voeding in relatie tot overgewicht,stof wisselingsziekte en gedragsveranderingen. Bij het onderzoek zal specifiek gekeken worden naar wat de belangrijkste aanleiding is voor overgewicht in Suriname. Ook de consequenties van het voedingspatroon op het gedrag van volwassenen en kinderen, hebben een centrale rol in het onderzoek van Moszkowicz. Ze zegt samen met de Constantin Foundation een strategie op te zetten om dikke mensen in Suriname op effectievere wijze te kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht. Moszkowicz is verder voornemens om in de komende periode in samenwerking met de Constantin, grootschalige landelijke afslankprojecten te initiëren en uit te voeren.