Somohardjo en Hering vechten voor leven kankerpatiënt

Dagblad Suriname
01/06/2006

Somohardjo en Hering vechten voor leven kankerpatiënt
DNA-voorzitter Paul Somohardjo en Constantin Foundation directeur,Geor Constantin Hering, zijn in druk overleg om na te gaan hoe de doodzieke kanker patiënt Ruben Kwasi kan worden geholpen. Gisteren zijn er gesprekken gevoerd met binnen en buitenlandse relevante instanties waarbij het tweetal uitvoerig is geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden. Volgens betrouwbare bronnen heeft Somohardjo ook overleg gevoerd met enkele Nederlandse sociale en medische instanties.

 

Kwasi heeft via de Constantin Foundation een beroep gedaan op de Surinaamse gemeenschap hem te helpen, zodat hij op de meest korte termijn in aanmerking kan komen voor een ingrijpende spoedoperatie in het buitenland. Hering vroeg vervolgens ook aan Somohardjo en andere politieke toppers hun invloed aan te wenden zodat hulp voor Kwasi kan worden bespoedigd. De doodziekeman werd enkele jaren geleden naar Curaçao uitgezonden voor medische behandelingen,maar de therapie bleek niet succesvol. Volgens Surinaamse medische specialisten is een tweede levensreddende operatie in Colombia noodzakelijk. Gebeurt dat niet, dan gaat hij een langzame verstikkingsdood tegemoet. Een vergoeding voor een tweede behandeling in Colombia werd echter afgewezen en Kwasi werd aan zijn lot overgelaten. De kwestie kreeg een andere wending nadat het probleem door de Constantin Foundation en de Consumentenbond in de media werd uitgemeten.

 

Somohardjo: ‘Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om te bewerkstelligen dat de man zo snel mogelijk kan worden geopereerd. Het gaat immers om een zaak van leven en dood. De man heeft het enorm moeilijk en heeft mij gevraagd hem bij te staan. Ik zal mijn medemens in moeilijke tijden zo veel mogelijk trachten te helpen en waar nodig en mogelijk zal ik mijn invloed aanwenden.’ Volgens Erna Kwasi, zuster van de kankerpatiënt,ziet het er wel naar uit dat de behandelingen in het buitenland door de overheid zullen worden bekostigd. ‘Het SZF heeft ons een aantal beloften gedaan en we gaan ervan uit dat men zich daar aan zal houden. Als het niet gebeurt, gaat mijn broer dood.’ De vliegkosten en het verblijf van Kwasi in Colombia worden vergoed met gelden van de onlangs gehouden telethon actie.