Giftige rookpluimen boven Paramaribo en omstreken

PARAMARIBO- Boven grote delen van Paramaribo en omstreken hingen er gisteren voor de zoveelste keer dit jaar extreem veel giftige rookpluimen.

Vooral in het noordelijke gedeelte van de hoofdstad en de omgeving van de Ringweg overheerste de stinkende geur van verbrand gras, autobanden en huisvuil. De giftige dikke rook was op veel plekken overigens duidelijk zichtbaar, ook in Kwatta, Munder en nabije buurten.

“Er is de laatste weken sprake van een significante toename van aangestoken branden”, zegt een bewoner van Tourtonne 5 aan GFC.

“Grote percelen worden dagelijks in vlammen gezet. Huisvuil, banden en allerlei troep wordt erbij verbrand en dat schijnt gewoon te kunnen in Suriname. De overheid praat heel veel, maar doet niets tegen deze voor de gemeenschap zeer ongezonde activiteiten. Het interesseert ze niet.”

Een milieudeskundige uit de Verenigde Staten van Amerika zegt desgevraagd telefonisch aan GFC, dat er nog steeds mensen met de domme ouderwetse gedachte rondlopen dat de rook die vrijkomt bij het verbranden niet giftig is en de gevolgen voor de gezondheid wel meevallen. “Dat is echter een grote misvatting”, aldus de expert stellig.

Ook Geor Hering, directeur van Constantin, is diezelfde mening toegedaan. Hij pleit al jaren voor het streng aanpakken van personen die vuil verbranden.

“Bij het verbranden van hout, gras, plastic, autobanden, tuinafval en dergelijke komen er overigens ook hoge concentraties dioxines in de lucht vrij. Dioxines staan bekend als uiterst giftig en kankerverwekkend. De vele rookpluimen boven Paramaribo zijn giftig, laat men het maar goed opmeten. De uitkomst zal beangstigend zijn”, weet Hering.

“Alle wetenschappelijke studies hebben dat onomstotelijk aangetoond. Overigens is rook per definitie giftig dus schadelijk voor de gezondheid. Bovendien komen er polycyclische aromatische koolwaterstoffen en fijnstof vrij. Deze worden sterk in verband gebracht met het ontstaan van hart – en longklachten evenals problemen met het coronair systeem”, aldus Hering.