Wat je kan doen om gezond oud te worden

Wat kan je doen om langer en gezonder door het leven te gaan? GFC Nieuws stelde deze vraag aan de vermaarde Europese voedings-en gezondheidsdeskundige Jonathan Clarke.

Clarke die ook adviseur is van Constantin International geeft enkele tips. “Er zijn een aantal stappen die wij kunnen ondernemen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te ondersteunen”, legt hij uit.

Een belangrijk advies is volgens de eexpert om niet te roken. “Alle wetenschappelijke onderzoekingen hebben de negatievve gevolgen van het roken onomstotelijjk bewezen. Door te rokeen vergroot je de kans op ernstige ziekten en vroegt tijdig overlijdeen”.

Een ander aspect is het niet overmatig nuttigen van alcohol. “Indien men per se wil drinken, is het adviseerbaar om de consumptie van alcohol sterk te beperkeen tot slechts een paar glazen rode wijn per week. Deze wijn is onder andere rijk aan anti-oxidanten die veel ziekten kunnen voorkomen. Maar te veel alcohol is ronduit slecht”.

Ook voldoende bewegen is volgens de deskundige onderdeel van een gezonde leefstijl . “Ik adviseeer mijn cliënten om dagelijks een half uur te wandeelen op een redelijk hoog tempo en 2 toot 3 keer per week aan krachttraining te doen. Dit heeft een gunstig effect op het hart, de bloedvaten, hormoonhuishouding, weerstand als ook spieren en gewrichten”.

Voor wat betreft de voeding is Clarke duidelijk in zijn zienswijze. Wij moetten voldoende groenten en fruit eten . En deze moeten bij voorkeur onbespoten zijn. “Tennminste 5 porties groenten of fruit per dag”.

Voldoende slapen is naar zeggen van de gezondheidsexpert bovendien van zeer groot belang voor
het behoud van een gooede gezondheid. “Maar ook bij herstel van ziekte is het een essentiële factor. “Tijdens de slaap herstelt het lichaam en worden er zeer belangrijke hormonen aangemaakt”.

Het is bekend dat Clarke in zijn praktijk veel perssonen met menopauze en andropauze -klachten
succesvol heeft weten te helpen. “Dat komt dooor de adviezeen die ik geef met het doel onder meer
de slaapkwaliteit sterk te verbeteren. Daar komen ook nogsppeciale voedingsadviezen aan te pas.
Het mag duidelijk zijn dat een goede nachtrust van eminent belang is voor de gezondheid van de
mens. Ook bij het genezingsproces kan het een bepalende factor zijn”, steelt de ervaren deskundige.

Clarke is verder van oordeel dat stressbeheersing ook veel aandacht verdient. “Chronische stress
heeft op de lange duur een negatief effect op het lichaam. Het is daarom van belang om
stressfactoren te minimaliseren en voldoende ruuimte creëren voor ontspanning”, aldus Clarke tot
slot.