Categorieën
Nieuws

Hering wil pakkans verkeerscriminelen vergroten

Times of Suriname
Woensdag 9 september 2009

Verkeersdoden Suriname Procentueel meer dan in Nederland

Paramaribo- Het procentuele aantal verkeersdoden in Paramaribo is in vergelijking met Nederland vijf tot zes keer zo hoog. In Suriname is de dodenteller maandagavond opgelopen tot 77.

Nederland kent een veel betere infrastructuur. Het aantal verkeersdoden in het land aan de andere kant van de oceaan is in 2008 voor het vijfde opeenvolgende jaar gedaald, zo meldde de Nederlandse minister Eurlings van Verkeer eerder dit jaar.

Nederland kent jaarlijks gemiddeld 750 verkeersdoden. Procentueel is dit toch vijf tot zes keer minder dan in Suriname, omdat Nederland meer dan 16 miljoen inwoners heeft. In Suriname is de situatie minder rooskleurig. Dit vindt ook Geor Hering, directeur van Constantin Foundation.

Als voorbeeld van een gevaarlijke weg in Paramaribo noemt hij de Kwattaweg. “Dit is een smalle weg. Toch maakt iedereen er gebruik van.” Ook over de Ringweg is hij niet positief. “Op deze snelweg lopen er mensen. Dat zou verboden moeten worden.”

Hering begint daarom met een ‘agressieve’ campagne om het verkeer in Suriname veiliger te maken. “ We plaatsen advertenties in kranten met agressieve teksten, met als doel de autobestuurders verantwoordelijkheid bij te brengen.

We hebben een enquête gehouden en de meeste respondenten wisten niet dat je niet mag inhalen bij een doorgetrokken streep.” Ook ziet hij dat veel mensen te hard rijden . “Mensen met grote auto’s hebben daarnaast het gevoel dat hen bij ongelukken niks kan overkomen. Toch komen zij bij een ongeluk net zo goed om.”

De Constantin Foundation directeur vindt dat de regering nog meer kan doen om het aantal ongelukken tegen te gaan. Volgens hem moet justitie meer verboden instellen om de zogenaamde ‘pakkans’ groter te maken. “ Als je door rood licht rijdt, word je nauwelijks aangehouden.”

Hering is dan ook voor meer verkeerspolitie. Hering sluit zich hierbij aan bij het WHO-beleid. Het invoeren van strengere verkeersregels is een van de speerpunten die de WHO heeft opgesteld. Voor mensen tussen 15 en 29 jaar is een verkeersongeluk de nummer 1 doodsoorzaak, zo blijkt uit onderzoek van deze organisatie.