Artsenteam wil Hering voordragen voor presidentiele onderscheiding

 

Artsenteam wil Hering voordragen voor presidentiele onderscheiding Artsenteam

Paramaribo – Het artsenteam van de Constantin Foundation wil Geor Constantin Hering, ondanks zijn Nederlandse nationaliteit, voordragen voor een presidentiële onderscheiding op 25 november. Hering, die directeur/ eigenaar van de Constantin Foundation is, zou volgens het team enorm veel goed werk verzetten voor de Surinaamse gemeenschap. Don Marinus Visbeen Ph. D is biochemicus en chiropractor en is tevens lid van het artsenteam van Constantin.

 

In gesprek met DBS zegt hij dat de Constantin Foundation’s directeur de afgelopen jaren in staat geweest is om op verschillende sociaal-maatschappelijke niveaus verbetering te brengen. Hij haalt aan dat Hering in 2001 de initiator is geweest van het op grote schaal aanpakken van malafide handelaren. Deze lieden schroomden er niet voor om vervallen voedingsmiddelen, aan vooral klanten in arme buurten, te verkopen. Dit fenomeen komt nu nog nauwelijks voor en het is volgens Visbeen vooral aan Hering te danken dat dit ernstig probleem veelal tot het verleden behoort. ‘Hij heeft de lijnen uitgezet’, vervolgt Visbeen zijn betoog. De biochemicus verwijst ook naar de projecten waarbij Hering zich in belangrijke mate heeft ingezet om mensen, die verslaafd zijn aan tabaksproducten, te helpen. Hij noemt met name de verschillende anti-rook projecten van de Pan American Health Organisation (PAHO) waaraan Hering ook heeft meegewerkt. Volgens Visbeen heeft Hering samen met de PAHO en andere relevante organisaties een aardig steentje bijgedragen tot het groot succes van deze rook ontmoedigingscampagnes.

De anti-rook plannen hebben tot doel om mensen te laten stoppen met roken. Tevens zijn er projecten uitgevoerd die een preventieve werking hebben, naar in het bijzonder, de jeugd. Volgens de biochemicus kan Hering ook worden aangemerkt als de grondlegger van de Seatbelt promotie campagnes in Suriname. Hij is de man geweest die vanaf 2001 deze bewustwordingsprojecten heeft opgezet. Hiermee wilde hij aan de autobestuurders en passagiers duidelijk maken dat ze door het omdoen van de veiligheidsriem, een grotere overlevingskans hebben bij aanrijdingen.

 

De inzet was om mensenlevens te redden. Zijn seatbelt promotie campagnes zijn ruim twee jaar nadien ook door andere organisaties als thema opgepakt. Het verplicht stellen van de seatbelt en de enorme toename van het aantal gebruikers, is onder meer een belangrijke medeverdienste van Hering, aldus Visbeen. Hij wijst er verder op dat ook de traumalessen voor scholieren, die sinds 2002 op basisscholen in Paramaribo worden gegeven, een plan van de Constantin Foundation’s eigenaar is geweest. Bij deze lessen worden de kinderen op speelse wijze geleerd hoe ze hun vriendjes of familieleden kunnen helpen wanneer acute medische hulp noodzakelijk is. Bij dit project is aan veel kinderen van de basisscholen geleerd hoe ze de Heimlich manoeuvre moeten uitvoeren. Deze manoeuvre wordt toegepast als iemand dreigt te stikken. Hering initieerde deze kosteloze lessen nadat hij te horen had gekregen dat een 12-jarig meisje door verstikking was gestorven. Het kind had zich verslikt in een snoepje en had mogelijk door omstanders gered kunnen worden middels de eenvoudig uit te voeren Heimlich manoeuvre. Volgens de chemicus moet Hering ook voor zijn andere sociale projecten gewaardeerd worden met een medaille.

 

Visbeen: ‘De man heeft de afgelopen jaren wel duizenden pakketten uitgedeeld aan armlastige burgers. Ook helpt hij arme mensen als ze in ernstige financiële nood zijn.’ De Constantin directeur is de eerste en enige in het land, die het heeft kunnen realiseren dat personen van alle pluimage, gratis bij zijn organisatie terecht kunnen voor schoonheidsbehandelingen. Jaarlijks worden er meer dan elfduizend gratis schoonheidsbehandelingen uitgevoerd. Visbeen memoreerde ook de inzamelingsacties voor Tsunami-slachtoffers in Azië enkele jaren terug en de recent gehouden teleton voor een ernstig zieke nierpatiënt, terwijl hij twee maanden daarvoor de ambulance en ziekenhuiskosten van een doodzieke kankerpatiënt heeft betaald. Toen Hering via de media vernam dat de vrouw kermend van pijn thuis lag, niet verzekerd was en niemand zich het lot van de vrouw aantrok, heeft hij zich over haar ontfermd. Met dit soort gevallen wordt hij volgens Visbeen bijna dagelijks geconfronteerd en helpt hij zonder er iets voor terug te vragen. ‘Hij heeft altijd oor voor de ellende van personen en hij helpt ze naar eigen vermogen. Als er iemand is waar we in Suriname waardering voor moeten hebben en die een medaille verdient, is het Geor Constantin Hering’, besluit Visbeen.