Categorieën
Nieuws

Geor Hering bezorgd: “zonder medische noodfonds zijn velen afgeschreven voor het leven”

 

 

Times of Suriname
Di 23 juni 2009

Constantin Foundation bezorgd: “zonder medische noodfonds zijn velen afgeschreven voor het leven”

Paramaribo-In Suriname moet je ploeteren als je met een erge aandoening, kwaal of afwijking bij de geboorte zit die hier niet verholpen kan worden. Verder dan Bogota, Columbia kom je niet terwijl er nieuwe technieken in Europa (Nederland, Belgie) zijn om vele ziektes te behandelen. Volgens directeur Geor Hering van Constantin Foundation is het grote probleem gebrek aan geld en samenwerkingsverbanden tussen Suriname en gerenommeerde ziekeninstellingen in deze landen. Daardoor zijn vele onfortuinlijken al in een vroeg stadium afgeschreven. Hering pleit voor een speciaal overheidsnoodfonds voor medisch hulpbehoevenden en het uitdiepen van de samenwerking met ziekeninstellingen in het buitenland.

 

Een grof schandaal betitelt Hering de situatie. “De ziekte op zich is al moeilijk te verwerken en de patient moet zich meer concentreren op herstel. Maar we zien juist dat deze mensen nog moeten gaan shoppen bij verschillende organisaties. Als er hulp is, komt die meestal moeilijk en langzaam op gang. Hij verdriet en de ellende wens je niemand toe ”. Hering, die terneergeslagen is door de dood van baby Raoul die twee maanden terug via allerlei contacten naar Nederland kon afreizen voor verdere medische behandeling, meent dat gevallen waarbij mensen hier zijn afgeschreven door medici zich blijven aandienen. Momoenteel zet Constantin Foundation zich in voor het leven van een 44-jarige vrouw.

 

Ook voor haar zijn er weinig vooruitzichten. Ze is een keer naar Columbia geweest en het leek enigszins goed te gaan. Haar kanker kwam echter terug en in Columbia zegt men dat er niets meer gedaan kan worden. Ze moet het nu doen met pijnstillers. Ook een baby van 9 maanden met een kwaal is door medici hier afgeschreven. Hulpverlening om hem naar het buitenland te sturen komt ook moeilijk op gang. Sinds het wegvallen van de RLA-regeling is er nagenoeg geen medische samenwerking met Nederland, meent Hering. Hij noemt het Medisch Centrum van de Leidse Universiteit in Nederland en het Ronald Mac Donald kinderhuis in Nederland als voorbeelden voor samenwerking. Vanuit een coördinatiepunt van Sociale Zaken en het ministerie van Volksgezondheid moet structureel hulp op gang worden gebracht, meent hij.