Gevolgen huisvuil verbranden worden onderschat

Gevolgen huisvuil verbranden worden onderschat

PARAMARIBO- De gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid door het verbranden van huis- en tuinafval in de open lucht worden nog steeds onderschat door veel personen in Suriname. Dat zegt Geor Hering, directeur van Constantin Foundation International aan de redactie van GFC Nieuws. Vooral in de middaguren staan sommige gebieden in het land ‘blank’ van de rook.

“Veel bewoners kiezen ervoor om hun vuil in vuur te steken zonder rekening te houden met de zeer ernstige gezondheidsconsequenties die dat voor ons allen met zich mee kan brengen”, stelt Hering.

“Men onderschat de gevolgen voor de gezondheid en het milieu in hoge mate. De vuurtjes verspreiden bovendien smerige, stinkende lucht, die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en voorbijgangers. Het is daarenboven erg onaangenaam voor het wasgoed. Het verbranden van huisvuil en soms zelf autobanden en pvc-flessen in de tuin getuigt van weinig burgerzin en weinig respect voor anderen uit de omgeving.”

Vuil verbranden veroorzaakt hart- en vaatzieken en kanker
Er is een beangstigend hoge dioxine-uitstoot bij het verbranden in de open lucht van allerhande hout- en plasticafval. Maar ook de verbranding van ‘onschuldig’ tuinafval zoals snoeihout en bladeren zorgt voor aanzienlijke concentraties dioxines, stof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Dioxines staan bekend als meest kankerverwekkend. Ook het fijnstof dat vrijkomt heeft een sterk negatieve invloed op het ontstaan van hart – en longklachten evenals problemen met het coronair systeem.

Recente metingen in Europa tonen onomstotelijk aan dat de dioxine-emissie bij verbranding van afval in de open lucht de wettelijke normen voor huisvuilverbrandingsinstallaties tot vijfduizend keer overschrijdt. Vele kleine vuurtjes in de open lucht maken met andere woorden één groot schadelijk vuur en zijn absoluut zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid.