Categorieën
Nieuws

Hering begint aggressieve verkeerscampagne

 

 

De Ware Tijd
Maandag 7 september 2009

Constantin Foundation begint aggressieve verkeerscampagne

Met twee derde van het jaar voorbij en reeds 74 kruisjes in het verkeer, begint de Constantin Foundation deze week met een agressieve champagne gericht op bevordering van verkeersveiligheid en het verminderen van ongevallen en slachtoffers.

Het wordt een advertentiecampagne in de dagbladen met confronterende teksten en illustraties, zegt directeur Geor Hering aan de krant.

“Wij geloven niet meer in zachte praatjes en slappe teksten. Men moet confronterend zijn; vandaar dat we nu speciale advertenties hebben laten maken.”

De actie gebeurt in samenwerking met een medewerker van de Technische Universiteit Delft. Geconstateerd wordt dat veel automobilisten niet weten dat ze niet mogen inhalen op een weggedeelte met een ‘doorgetrokken streep.’ Echter is dat schering en inslag.

Ook het inhalen van voertuigen die zich houden aan de voor de weg aangegeven maximumsnelheid behoort tot de normaalste zaak voor wegpiraten. Constantin Foundation heeft vorig jaar 200 automobilisten ondervraagd en zeker 60 procent gaf aan er niet van op de hoogte te zijn dat bij een ‘doorgetrokken streep’ op de weg niet mag worden ingehaald.

Ook constateert de organisatie een vals gevoel van veiligheid bij bestuurders van SUV’s.

Geor Hering: “Mensen geloven dat ze onaantastbaar en veilig zijn wanneer ze een SUV rijden. Zij razen dan ook steeds met grote snelheden over de weg. Er is iets goed mis met ons verkeersfatsoen; inhalen is een gewoonte en men heeft continu haast in het verkeer”, vervolgt hij.

Volgens Hering is het tijd voor verandering. Reeds zijn er gesprekken gevoerd met de afdeling verkeer van het Korps Politie Suriname. Alvast zal begonnen worden met teksten die mentaliteitsverandering bij automobilisten en andere weggebruikers moet bewerkstelligen. De teksten zijn ‘raar’, zodat ze kunnen blijven hangen, zegt Hering.

In de eerste fase zal gefocust worden op nodeloos hard rijden, het negeren van de maximumsnelheid en onnodig inhalen. Want, zegt de initiatiefnemer, bij het inhalen is de kans op een aanrijding of ander verkeersongeval veel groter. In vergelijking met Nederland waar jaarlijks gemiddeld 750 mensen omkomen in het verkeer, is het aantal verkeersdoden in Suriname zo’n vijf tot zes keer zo hoog. De afgelopen jaren hebben het Ministerie van Justitie en Politie en het KPS talrijke maatregelen getroffen om het verkeer een stuk veiliger te maken.

Zo zijn de wetten aangescherpt en worden bepaalde gedragingen nu aangemerkt als misdrijf waar zware gevangenisstraffen en boetes op staan, de verkeersboetes aanzienlijk opgeschroefd en is een speciale verkeersrechter aangesteld om verkeersovertredingen te behandelen. Ook vinden regelmatig wegcontroles plaats door de politie en zijn op plekken waar automobilisten met enorme snelheden over weg razen, drempels geplaatst en is het wegmeubilair verbeterd of gemoderniseerd.